See other templatesSee other templates

PREPOZNAVANJE AUTIZMA

Za prepoznavanje autizma postoje posebni dijagnostički instrumenti i protokoli, no ukoliko je kod djeteta redovito i dugotrajno vidljiva većina navedenih problema u ponašanju postoje razlozi za zabrinutost. Dio ovih ponašanja nije specifičan samo za autizam nego i za neke druge poremećaje u razvoju, psihičke poremećaje i odgojne probleme, ali su često prisutni uz autizam. Nije svejedno koliko je dijete staro i koliko su ta ponašanja primjetna. Neka od ovih ponašanja su prirodna u određenoj razvojnoj dobi u primjerenom intezitetu, no kada ona opstaju usprkos odgojnih intervencija i intenzitetom ograničavaju daljnji razvoj djeteta i svakodnevno funkcioniranje, a dijete značajno odskače u ponašanju od svojih vršnjaka i to okolina primjećuje, bilo bi mudro potražiti stručno mišljenje i pomoć.

-       Često se ponaša kao da je gluho, iako ste sigurni da reagira na pojedine zvukove i nečije pozive. Na slabi intenzitet zvuka može pokazivati pretjeranu reakciju, čak razlikovati automobile po zvuku iz veće udaljenosti, a govor čini se kao da slabo čuje. Kada se želi distancirati zatvara oči ili se osamljuje.

-       Nerijetko je u besciljnom pokretu do razine nemira i kratkih perioda odmora i pažnje. Kada ga nešto posebno zanima može dugo nepomično gledati u neki predmet ili svjetlo ili osluškivati zvuk pomičnih vrata itd.

-       Na neke podražaje pokazivati će burne reakcije iritacije ili će ih nastojati izbjegavati, npr. novu teksturu i okus hrane, dodir nove odjeće, biti će pretjerano svijestan čarapa i cipela na sebi i stalno će ih izuvati, odbijati će šišanje aparatom koji zuji i vibrira, smetati će ga dodir s vodom putem tuša ili ulaskom u more i sl.

-       Na neke podražaje neće pokazivati očekivane reakcije, npr. kod osjeta boli: na bolne kolike ili kod zubobolje biti će neuobičajeno mirno, na slabi intenzitet boli reagirati će pretjerano a pri samoozljeđivanju neće pokazivati reakciju boli. Privlače ga vrlo jaki ili posve slabi, neobični ili neugodni mirisi i isto tako okusi.

-       Ne voli se maziti ili prihvaća maženje ali ne tolerira da ga se dira po određenom dijelu tijela, odbija lagani pokrivač,  tolerira čvrst stisak i voli osjetiti težinu na sebi i zavlačiti se u uske prostore. Preferira tvrđu i čvrstu podlogu.

-       Moguća je i inverzija senzorne reakcije npr. da na vizualni podražaj zatvara uši, a na auditivni oči.

-       Izbjegava direktan pogled u oči odvraćanjem pogleda ili vas gleda u usta ili samo rubom vidnog polja. Krajičkom oka prati događanja u okolini.

-       Zamjećuje neobične detalje i sitnice, primjećuje neznatne razlike a ne zamjećuje sliku u cjelini ili ne povezuje dijelove u cjelinu, ne povezuje pojmove i ne kategorizira ih, ima neobične asocijacije na viđeno kao da ne povezuje pojmove s kontekstom. Iznimno je sposobno u slaganju puzzla, ali čini se da sliku slaže prema razlikama u obliku dijelova, a ne prema slici na predlošku. Na slikovnom prikazu kreveta, jastuk asocira s komadićem tjestenine. Imenovat će različite vrste drveća koje vidi, ali ih neće povezati u pojam šume.

-       Čini se da ne uočava opasnosti i ne pokazuje strah pred opasnosti, penje se, prilazi nepoznatim osobama i životinjama, odluta ili pokazuje pretjeran strah od odvajanja od tla, kretanja po kosini, od nepoznatog prostora ili situacije, boji se plišanih životinja.

-       Nerijetko pokazuje otpor prema učenju novih vještina i navika, a istražuje i uči spontano te lako pamti samo ono što ga zanima. Teško uči iz primjera pokazivanja druge osobe, nije u stanju imitirati pokret druge osobe. Čini se da ne razumije niti jednostavne verbalne upute. Neka znanja i vještine prezentira samo s određenim osobama, uz određenu pomoć ili za određenu nagradu.

-       Pruža snažan otpor promjenama u svakodnevnim rutinama i ne tolerira promjenu redoslijeda aktivnosti ili načina izvođenja aktivnosti. Pojedinu aktivnost prihvaća obaviti isključivo s određenom osobom ili u određeno vrijeme. Veoma teško se sprema za izlazak iz kuće, dugo se sprema, oklijeva, traži određene ritualne radnje prije polaska. Pokazuje snažnu prisilu da nešto mora uraditi vezano uz određeno mjesto, predmet, osobu ili vrijeme, neke stvari mora prebrojati, papiriće usitniti, neki predmet zaljuljati i sl. Mora završiti akciju prije prelaska na drugi sadržaj. Pokazivati će snažan nemir i neće prihvatiti odlazak na spavanje dok nešto nije obavljeno, čak i onda kada bi trebao shvatiti da je to nemoguće. Prvom prilikom, pa makar sutradan, učiniti će ono što mu je bilo onemogućeno.

-       Ima značajne teškoće u doživljavanju vremena i vremenskoj orijentaciji, čak i kada nauči koristiti sat ili kalendar. Pokazuje značajne teškoće u čekanju ili odgađanju, uvođenju nove ili neočekivane akcije, ne prihvaća promjenu plana ili rasporeda bez pravovremene pripreme, no na neke sadržaje bolje reagira ako ga se ne priprema već „gurne“ u situaciju. Npr odbija ići kući iz vrtića u pratnji oca ukoliko je očekivalo baku, ne prihvaća da nemože ići van dok ne stane kiša, ne prihvaća da će gledati crtić nakon odlaska u dućan iako želi u dućan, ukoliko mu se ranije kaže da ide zubaru neće otvoriti usta i sl.

-       Izvrsno se snalazi u prostoru, pamti trase kretanja čak i kada se čini da ne obraća pažnju na okolinu te očekuje da se putuje uvijek istim putem. Sklono je bijegu, lutanju ka nekom konkretnom cilju, istraživanju okoline. No, ima značajne teškoće u orijentaciji na vlastitom tijelu i u odnosima u prostoru spram vlastitog tijela.

-       Gubi, baca ili ostavlja putem stvari koje mu nisu važne, dok opsesivno skuplja određene stvari ili materijale, pazi na njih i često ih provjerava, prebrojava, teško ih daje drugima. Stvari koje mu smetaju uništava, skida, uklanja.

-       Ne obraća pažnju na prljavost tijela i stanje odjeće ili panično odbija uprljati prste i ne tolerira malu mrljicu ili rupicu na odjeći. Stalno traži istu odjeću, ne tolerira da je treba oprati i promijeniti. Ili se potpuno presvlači više puta tijekom dana bez jasno vidljivog razloga. Ne obraća pažnju na stanje odjeće i osobni izgled ili je pretjerano fiksiran da se oblači na određen način, u određenu marku odjeće i ima određenu frizuru. Oblači prekomjerne količine odjeće ili zimsku odjeću traži čak i ljeti ali nije svijestan da je bos ili da je preslabo obučen za izlazak na hladnoću. Kada mu je vruće ne skida višak odjeće bez upozorenja, a kada mu je hladno ne oblači dodatnu odjeću koja mu je na raspolaganju.

-       Preferira jednoličnu hranu po boji, okusu ili teksturi. Neumjeren je u jelu obzirom na količinu i vremenski raspored ili ga treba mnogo poticati da pojede osnovne obroke. Odbija jesti dok sve nije usitnjeno ili jede isključivo hranu koju može jesti rukom ili neko vrijeme odbija koristiti svoje ruke pri jelu. Jede neobične i nejestive stvari i biljke. Trpa hranu u usta, ne žvače i guta velike komade ili jede vrlo sporo, žvače u nedogled jedan zalogaj, pljucka ili izvlači iz usta nedovoljno sažvakane sitnice hrane. Traži da hrana bude servirana na tanjur posebnim rasporedom. Odbija jesti dok iz tanjura nije uklonjena i posljedna truna nepoželjne namirnice. Preferira namirnice na koje je osjetljiv i na koje loše reagira.

-       Pokazuje značajne teškoće u svladavanju toalet treninga i dr. higijenskih navika ili je pretjerano usmjereno na iste. Obavlja nuždu isključivo u određenom položaju ili samo kod kuće, zadržava nuždu satima ili je obavlja nakon ustajanja s toaleta, dugo vremena provodi na toaletu, odbija se ustati čekajući veliku nuždu iako je očito da nema potrebu, fascinirano je ispiranjem i nestajanjem fekalija ili ubacivanjem predmeta u toaletnu školjku, maže se fekalijama ili se u nedogled briše toaletnim papirom, traži kupanje i presvlačenje nakon velike nužde, itd.

-       Ima poremećen ritam spavanja, spava premalo ili previše u odnosu na vršnjake, kasno zaspi, „plitko“ spava i nerijetko se budi ili trza iz sna, vrišti u snu, hoda u snu, ima po nekoliko besanih noći u nizu, tijekom godine periodično spava više a nakon toga slijedi period slabog sna, odbija spavati u krevetu, zaspi samo u određenom prostoru ili s određenom osobom, treba mu duži period za razbuđivanje, itd.

-       Igra se na neobičan način i stalno ponavlja iste radnje. Npr. vrti se u krug, maše rukama ili se igra prstima ili se ljulja u nedogled, fascinira ga npr. igra sunčevih zraka ili svijetlost punog mjeseca. Često okreće predmete, pokreće pokretne dijelove i potreseno je ako je u tome prekinuto ili mu se oduzme predmet kojim se bavi.

-       Neuobičajeno je vezano za objekte ili dijelove objekta koji su pokretni. Očekuje da se oni stalno pokreću, neprestano ih pali i gasi, otvara i zatvara ili traži da ih vi uključujete. Posebno je osjetljivo na raspored predmeta u prostoru i ne tolerira da im se mijenja mjesto.

-       Ne obraća pažnju na vas dok je nečim zaokupljeno, nema potrebe da vam se pohvali što je učinio, da vam pokaže što radi ili o čemu razmišlja. Isto tako jasno ne pokazuje interes za ono što vi radite ukoliko to nije vezano uz njegove interes ili ne remeti njegovo viđenje reda.

-       Ne reagira ili slabo reagira na odlazak ili dolazak bliske osobe i ne pokazuje nepovjerenje prema nepoznatim osobama. Prilazi nepoznatim osobama i obraća im se se konvencionalnim pozdravima i s osobnim potrebama ili ne podnosi poglede drugih osoba i na direktno obraćanje se povlači. Ponekad zamjenjuje slučajne prolaznike za poznate čak i bliske osobe ili ga prisustvo neke osobe smeta kao da ga podsjeća na neku neugodnu situaciju.

-       Pokazuje velike teškoće u druženju i igranju s drugom djecom, ne zanima ga igra druge djece ili se nezna priključiti igri vršnjaka. Kratkotrajno ga s drugom djecom veže samo interes za neki predmet. Često se drži po strani i obraća pažnju samo na odrasle osobe. Ne oponaša radnje druge djece i ne svladava igre pretvaranja. Odbija se maskirati ili se ne ponaša u skladu s jednostavnom ulogom. Iako voli glazbu nezna se kretati po ritmu bez vođenja, neprestano se ljulja ili vrti.

-       Željeno radije traži glasanjem, pokazuje vašom rukom ili vas samo vodi do željenog ili očekuje da to znate umjesto da to kaže ili stalno u nedogled ponavlja željeno. Koristi neobične izvedenice, skraćenice ili izmišljene riječi za imenovanje predmeta. Kada želi vašu pažnju unosi vam se cijelim tijelom, unosi vam se u lice, neprimjereno vas dodiruje, vrišti, verbalno ili fizički atakira.

-       Ne tolerira da razgovarate s drugom osobom kada vas treba, stalno privlači vašu pažnju. Komunicira samo u direktnom odnosu 1:1, ne reagira na jednostavan nalog usmjeren svima prisutnima.

-       Ponavlja riječi koje je čuo neposredno prije ili davno ranije, nerijetko nejasno vezano uz kontekst ali čini se s namjerom da nešto izrazi ili privuče pažnju na nešto. Reproducira razgovor koji je čuo ili tekst koji je pročitao, obično prigodno, rijetko van konteksta, no s upitnim razumijevanjem. Zabavlja se ili izražava zadovoljstvo glasovnom igrom nalik mantrama, mumljanju, gugutanju, tekstu na izmišljenom jeziku. Ponekad reagira krikovima bilo iz zadovoljstva ili nezadovoljstva. Verbalno se ne izražava osim na puno poticaja i uz pomoć sugeriranja početnog slova riječi. Nezna započeti razgovor, ali odgovara na pitanja. Postavlja stalno ista pitanja kako bi održao kontakt. Vremenski gledano izmjenjuju se periodi komunikativnosti i nekomunikativnosti ili samo s nekim osobama i u nekim situacijama odbija komunicirati.

-       Na naloge i upute nedosljedno reagira, ponekad vam se čini da ih razumije, a ponekad da ih ignorira ili ne razumije. Npr. na nalog ne donosi vam predmet koji mu nije u vidokrugu a sigurno zna gdje stoji ili ispravno reagira na nalog kada je on dan na određen način i u određenoj situaciji, ali ne u nekoj drugoj situaciji ili kada je dan u nešto izmjenjenoj frazi.

-       Čini se da ne razumije neverbalnu komunikaciju, ne reagira na pojedine geste, mimiku i izraze lica ukoliko nisu prenaglašeni i ukoliko mu nije pažnja jasno skrenuta na njih, no ni tada čini se da mu nije posve jasno što se od njega očekuje.Ne obraća pažnju na emocije drugih, čak i bliskih osoba. Smije se bez vidljivog razloga ili u neprimjerenim situacijama, npr. kad bi trebao biti tužan. Rijetko mijenja izraz lica, osim kad je nečim fasciniran ili izrazito ljut. Ponekad zauzima čudne pozicije, stavove tijela ili se neobično drži.

-       Često koristi vlastito ime ili zamjenicu „on“ umjesto „ja“. Na upit kako se zove ili kako mu se zovu bliske osobe čeka pomoć u vidu prvog slova ili sloga ili recitira sve naučene osobne podatke.

-       Ponekad se čini da nije svijesno pojedinog dijela tijela, da ne uočava nešto u svom odrazu u ogledalu, zanemaruje dio tijela koji ne vidi, npr. pri kupanju, brisanju i sl. Često trga zanoktice, kraste, namjerno trlja kožu do otvaranja ranice ili ne uviđa da će dobiva žulj od stalnog ponavljanja radnje, vrlo teško prihvaća oštećivanje tijela, vađenje krvi, pa čak i običan liječnički pregled.

-       Lik čovjeka i crtež općenito značajno su ispod razvojne dobi, samo šara ili uništava crtež šaranjem do popunjavanja cijelog papira bojom, opsesivno crta uvijek isti motiv, izvrsno precrtava viđeno ali nije u stanju nacrtati jednostavan lik bez promatranja ili precrtavanja.

-       Ne reagira na zabrane, kasnije i na kazne, a na frustracije nerijetko reagira izljevima bijesa i plača, moguće i autoagresijom. Ne razumije očite uzročno-posljedične veze, pa tako i zašto je kažnjeno. Očekuje da znate što i kako doživljava i ne vidi potrebu da to izrazi i podijeli s vama ili stalno provjerava da li je dobar, da li je sve u redu oko njega, traži potvrdu da će problem nestati. Često se ponaša i radi impulzivno, bez razmišljanja i planiranja akcije te biva iznenađen rezultatom usprkos vaših upozorenja na iste ili uporno pokušava popraviti nepopravljivo ili to traži od vas. Strah od neuspjeha ga posve blokira ili izaziva bijes i upornost u akciji do iscrpljenja.

-       Nema smisla za šalu, ne razumije šalu i doslovno shvaća rečeno ili mu je smiješno nešto što drugi ne razumiju kao šalu.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com