See other templatesSee other templates

Dobar dan, malo sam zabrinuta. Imam bebača od 12 mjeseci koji slabo reagira na okolinu. Jako ga je teško zaintrigirati pogotovo ako naumi nešto svoje. Ne voli biti sam, ali nema neke velike reakcije kada odlazimo i dolazimo u prostoriju. Slabo brblja, samo mammam i ne izgleda da zna na koga se odnosi. Ne pokazuje prstom i ne maše pa-pa (premda je s 10 mj. nekoliko puta i mahao, isto je i s pljeskanjem rukama). Nemirno spava i teško ga je uspavati. Imam li razloga za brigu?

Cijenjena majko,

Imate razloga za brigu, ali ne i za paniku, jer sada je pravo vrijeme za akciju. Vaš dječak već pokazuje određena kašnjenja u razvoju, a problemi sa spavanjem isto nemoraju biti bezazleni. Na Vašem mjestu preporučila bih Vam da prvo odrazgovarate sa svojim pedijatrom i s njim podijelite svoje brige i sumnje, te vezano uz probleme spavanja i slabog reagiranja na okolinu tražite detaljniji neurološki pregled. Neznam gdje ste i kakve su mogućnosti u Vašem mjestu gdje živite, ali bilo bi izuzetno važno da potražite edukacijskog rehabilitatora koji je specijaliziran za ranu intervenciju, odnosno organizaciju ili udrugu koja pruža usluge rane intervencije. Ukoliko se nemožete snaći, pitajte u Obiteljskom centru ili Centru za socijalnu skrb. Ako Vam Zagreb nije daleko, javite se u Centar za rehabilitaciju pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Kontakte imate u starim odgovorima i na njihovoj web stranici. No liste čekanja su velike.

Rana intervencija u prve tri godine kada je mozak najplastičniji, može značajno popraviti razvojni tijek djeteta i smanjiti razvojne teškoće djeteta, odnosno dugoročno gledano značajno smanjiti invaliditet osobe. Problemi koji opisujete kod svog dječaka moguće su rezultat neuroloških teškoća, a moguće su prvi simptomi složenijeg razvojnog poremećaja. Što god da bilo, aktivnim stavom spram teškoća koje zapažate i brzim pronalaženjem stručne pomoći, značajno će te  pomoći svom djetetu. Čekanjem da to primjeti netko drugi i da Vas nekud uputi, izgubiti će te dragocjeno vrijeme za dobre rezultate rehabilitacije. Stoga hrabro naprijed. I javite se ponovno ako naiđete na prepreke, urednica

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com