See other templatesSee other templates

Koja je razlika između shizofrenije i autizma?  Kako razaznati da se radi o jednom, a ne drugom? Odnosno što je zajedničko tim dvjema bolestima? Je li moguće da autizam nastupi tek kasnije kao i shizofrenija u odrasloj dobi?

***

Autizam se pojavljuje i vidi u prve 3, odnosno 4 godine života ako je riječ o Asperger sy.. Kod neke djece može se prepoznati u prvih 6. mjeseci života, odnosno u prvoj godini života moguće je postaviti suspekciju na autizam kod većine djece s tim razvojnim poremećajem. No kada nema dovoljnog znanja i kada dijagnostika nije primjereno razvijena, nije rijetkost da se autizam ne prepozna ili pogrešno dijagnosticira. Trenutno nema primjerenog instrumentarija i jasno definiranog protokola kojima bi se naknadno dijagnosticirao autizam u odrasloj dobi, no u nekim zemljama se to ipak čini tijekom psihijatrijskog vještačenja, primjerice u sudskom procesu.

Okvirno se može reći da je autizam neurorazvojni, a shizofrenija neurodegenerativni poremećaj - različita etiologija ih onda temeljno razdvaja. Shizofrenija se rijetko primjećuje u dječjoj dobi, obično krene nakon nekog okidača u pubertetu ili adolesceniji, a moguće je i kasnije. Temeljna razlika između autizma i shizofrenije je da osoba s autizmom ima oskudno razvijenu maštu, dok osoba sa shizofrenijom nerijetko izuzetnu. Osoba s autizmom neće imati halucinacije i sumanute ideje, osim moguće kao posljedicu uzimanja pojedinih psihofarmaka. Osoba s autizmom može pokazivati prisilna ponašanja, ali ona proizlaze iz potrebe odgovora na stimulaciju i potrebe za rutinom. Shizofrenija obično nastupa u epizodama i postoje periodi povlačenja - relativno normalnog funkcioniranja. Kod autizma toga nema, barem ne u tom smislu, mada se klinička slika može mijenjati na bolje i na lošije.

Neka istraživanja ukazuju na vezu shizofrenije i autizma, jer kod shizofrenih roditelja nije rijetka pojavnost autizma kod djece. Obje grupe ovih poremećaja vjerojatno imaju donekle sličnu genetsku osnovu, ali su okidači različiti (kod autizma moguće da su u pitanju infekcije CNS-a uzrokovane različitim patogenim utjecajima, a kod shizofrenije preveliki i akumilirani stresni čimbenici). 

Osobe s autizmom i osobe sa shizofrenijom razlikuju se u razvojnom slijedu i u postignutoj razini socio-emocionalnog razvoja i komunikacije, potom su značajne razlike u percepciji i u mišljenju, a povezuju ih neki problemi vanjski vidljivog ponašanja, primjerice problemi organiziranja vlastite aktivnosti, djeluju odsutno, pokazuju probleme pažnje, katatoničnost ili psihomotorni nemir itd.  Prije više od 50-tak godina vladalo je mišljenje da je autizam vid dječje shizofrenije, ali je znanost napustila tu ideju. 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com