See other templatesSee other templates

Imam autistično dijete od 5 god. Živimo u okolici Osijeka. Čuli smo da ljudi idu u Beograd i tamo rade neke testove prema kojima im određuju vrstu dijete i koje nadomjestke trebaju koristiti u prehrani. Zanima me da li se može kod nas u RH napraviti takav test, da se provjeri i stanje crijeva, teških metala i da nam se preporuči način prehrane.

***

Ovakvi testovi mogu se napraviti a preporuke za dijete dobiti u nekim privatnim poliklinikama u Hrvatskoj, npr. Poliklinika Analiza u Dugopolju, Poliklinika Stela u Zagrebu, a i neke privatne specijalističke ordinacije provode analizu i postupke detoksifikacije (otklanjanja teškim metala). Još uvijek mnogi roditelji odlaze u Srbiju ili u Njemačku, vjerojatno zato što im je tamo jeftinije provesti te postupke i konzultacije budući da ih, koliko je meni poznato, još uvijek ne plaća HZZO.  Treba imati u vidu da ljudsku patnju koriste i mnogi polustručnjaci, te da nije svejedno kuda idete i tko Vas savjetuje. No, najgore je i vrlo opasno po zdravlje djeteta, kada roditelji u nemogućnosti financiranja takvih analiza i praćenja privatnih liječnika, sami pokušavaju prema iskustvima drugih pomoći svom djetetu i eksperimentiraju.

Dijeta i detoksifikacija se trebaju promatrati kao pomoćne metode, one neće riješiti problem autizma koji je neurološki razvojni poremećaj. Čini se da polovica djece s autizmom ne reagira na antikazeinsku i/ili antigluteinsku dijetu i detoksifikaciju u pozitivnom smislu. Djeca s autizmom mogu imati različite metaboličke i imunološke poremećaje koje se mogu ispitati i tretirati u svakoj bolnici neovisno od autizma. Ove metode ne mogu nadomjestiti propušten ciljani rani tretman, edukacijsko-strukturirani pristup i metode potpomognute komunikacije, ali mogu neku djecu u nekoj mjeri učiniti smirenijom i spremnijom za učenje i napredak u skladu s njihovim mogućnostima, koje su ipak ograničene autističnim mišljenjem i perceptivnim teškoćama. 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com