See other templatesSee other templates

Imam 47 godina, imam jako velikih psihičkih problema, koji mi zagorčavaju život, neznam da li ću uspeti da vam precizno opišem sve što mi se dešava, ali ću pokušati. Sve što radim radim mehanički, svaku radnju ponavljam više puta, brojanjem, recimo kad oblačim majicu sto puta je navučem na glavu i skidam sa glave sve dok je neobučem, palim svjetlo i gasim više puta, u kupatilu vodu od veće šolje puštam ni sam neznam koliko puta. Kažem vam sve radnje koje obavljam, radim automatski sa mnogo ponavljanja, a to sve zato što mi nešto iz glave govori da se tako ponašam, ako to ne uradim nešto će mi se desiti. Mislim da je to sve povezano i sa sujeverjem. Najgore mi je pred spavanje. Jako puno ritala imam u komunikaciji sa ljudima, dok ja pričam ne gledam tu osobu u oči ili dok pričam žmurim i pravim grimase, brzo pričam a mogu i polako, neznam šta me navodi da tako brzo govorim. Često ponavljam više puta jednu reč. Izbegavam ljude,  ne volim kad ima puno ljudi na jednom mestu, to mi stvara nervozu, ima još mnogo toga i to sve je pomešano sa unutrašnjim srahom. Bojim se smrti i bolesti, visokog pritiska, sve to me jako umara. Od tableta pijem Lorazepam od 2.5 miligrama 3x1, Citaleksod 20 miligrama i Remeron pola tablete. Tu terapiju imam nekih godinu dana i nije mi puno bolje. Samo znam da imam sve manje snage da se borim, molim za savet, unapred hvala.

Poštovani,

Čini se da usprkos medikamentozne terapije Vaši problemi su vrlo jakog intenziteta i značajno Vam narušavaju kvalitetu života i svakodnevno funkcioniranje u privatnom životu i na poslu. Mislim da bi trebali ponovno posjetiti psihijatra i upozoriti ga da Vam lijekovi ne pomažu dovoljno. Kao prvo trebali bi smanjiti anksioznost, a ona je i dalje prisutna kako se vidi iz Vašeg pisma. Također mislim da Vam medikamentozna terapija sama po sebi neće pomoći u rješavanju svakodnevnih prisila, nego da Vam je potrebna kognitivno-bihejvioralna terapija. Neznam gdje je možete dobiti u svom okruženju, ali popričajte sa psihijatrom gdje bi Vas mogao poslati na psihoterapiju, odnosno gdje bi ste mogli naći kognitivno-bihejvioralnog terapeuta. Na sljedećim web stranicama možete pročitati nešto  o tom terapijskom pristupu: 

http://www.opsesivno-kompulzivni-poremecaj.com.ba/

http://www.cybermed.hr/clanci/kognitivno_bihevioralna_terapija

U nekoj mjeri možete si i sami pomoći tako da si napravite plan dana uključujući i rituale "koje morate odraditi" a na način da ih postepeno reducirate. Bitno je da prihvatite plan dana kao nešto čega se morate držati. Na primjer: ustajanje u 6,00, odlazak na toalet i puštanje vode 3 puta, pranje ruku 2 puta, odijevanje majice 5 puta itd. Svaki dan pokušate napravit plan koji će uključivati smanjivanje barem jedne radnje za barem jedno ponavljanje manje. Pri tome je važno da brojite i na planu prekrižite aktivnost kada je obavljena onoliko puta koliko ste si zadali, a onda da se pokušate suzdržati od daljnjeg ponavljanja, jer ste aktivnost prekrižili - ona je završena. Kada ste se uspjeli pridržavati napisanog plana, trebate se nagraditi. Važno je da osvještavate prisilne radnje i dajete im drugačiji smisao, po mogućnosti realan. Tu je velika važnost podrške Vaše okoline. Svakako posjetite psihijatra radi korekcije terapije lijekovima i potražite stručnu pomoć vezano uz stručno vođenje kroz ove dnevne planove. 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com