See other templatesSee other templates

Majka sam djeteta od 19.mj. Da krenem od početka: trudnoća uredna, rođen na vrijeme, pri porodu je imao krvarenje II.stupnja. Vesela i mazna beba. Jako je vezan uz mene, ali još i doji i spava sa mnom u krevetu. Sa spavanjem nema problema.

Prije nekih mjesec-dva počeo je reagirati na djecu.. kao da ga smetaju, uznemiri se, ali za par minuta se navikne, pogotovo kad mu odvratimo pažnju. Nekad ih zna i uključiti u igru, ili pak gleda što rade (zapravo druži se samo sa nećakom od 4 god., jer ne ide u jaslice, nego ga baka čuva). Ukoliko se zaigra, kad ga zovemo imenom, ne reagira odmah, nekad tek nakon petog puta, a kad mu se približimo ili nas gurne rukicom ili se samo lagano osmjehne, međutim ako ništa ne radi... reagira odmah, dolazi, pruža rukice. Gleda u oči!

Voli se igrati, uključuje nas u igru, voli se igrati skrivača i lovice, ako netko ne želi trčati dođe po njega i gura ga da se uključi.

Čini mi se da ne razumije jednostavne naredbe, ali ruku na srce, nismo ga previše ni učili, tj.odmah bi odustali ako on ne bi razumio, i tek sada vidimo svoju veliku pogrešku.

Kada netko novi dođe, snimi ga, ne izbjegava pogled očima, ali i ne obraća pažnju previše na njega, ali ne pokazuje ni neki strah.

Voli trčati, i onda gleda u stranu i kao da voli da mu slike prolaze dok on trči, tako namjesti oči (tako ja to sebi tumačim). Igra se igračkama, voli ih premještat, vrtit, lupat s njima, voli gledat crtane, spotove, voli čeprkat po mobitelu, i kuži kako se pomiču ekrani na mobitelu, kako se otključava.

Buni se kada ja odlazim iz sobe, i ostavljam ga s bakom, ali brzo i zaboravi i nastavi sa igrom. Još ne priča, samo ma-ma, da-da, na-na... Kada ne želi više jesti, klima glavom ili ako još nije pojeo, opet klima glavom da mu ne dajemo dok ne prožvače... Neće mahati pa-pa, ili mahne tek kad se okrene.

Motorički je izuzetno spretan, penje se, izbjegava prepreke, ne pada, pazi na sebe, odlično se snalazi u prostoru. Kasnije je propuzao(sa 12.mj), sa 14. je hodao, odmah i protrčao i bio izuzetno spretan, nije padao.

Veseli se kad se igramo s njim, traži onda da ga još bacamo, vrtimo itd. Veseli se kad bacamo loptu ili skačemo, zna i puknuti loptu. Zna se vrtit u krug, ali isto kao i kad trči, namjesti oči na jednu stranu, zavrti se jedanput i valjda mu je to fora. Ne vrti se beskonačno.

Kada se veseli, maše ručicama, ili se popne na prstiće i plješće, ili lamata ručicama (najčešće kad gleda crtiće) Razumije riječ ne, i naljuti se ako nešto ne smije, i ljuti se dok nam npr.nosi daljinski, ali nam ga donese...

Recite mi, da li je riječ o autizmu? Ima li bojazni? Ili su neki obrasci ponašanja (mahanje ručicama) sasvim normali za njegovu dob?

Imam osjećaj da zaostaje za vršnjacima, ali zaostajao je i u puzanju, pa je sve brzo nadoknadio...jako sam zabrinuta, molim vas savjet...

Hvala i lijepi pozdrav!

 

 

Draga majko,

Vaš dječak pokazuje određena manja kašnjenja u razvoju i neka odstupanja, koja je moguće tumačiti komplikacijama pri porodu i odgojnim teškoćama, no ostaje otvorena sumnja da li su to prvi znaci razvojnih teškoća koja će se tek jasnije vidjeti kroz godinu ili dvije. Kako bi se jasnije moglo utvrditi koliko je njegovo zaostajanje potrebno je napraviti razvojne procjene. Ono što se može iščitati iz Vašeg opisa Vašeg malog dječaka jest da je motorički nešto kasnio ali onda napravio veliki i brzi razvojni napredak (treba provjeriti da li je pri tome preskakao neke faze npr. da li je puzanje primjereno usvojio). On kasni u razvoju govora što još uvijek nije problematično obzirom da ima samo 19 mjeseci, no treba pojačano stimulirati razvoj govora i pratiti napredak. Kašnjenje u razvoju govora vrlo vjerojatno je povezano sa slabim razumijevanjem govora, što ste i sami primjetili (nereagiranje na jednostavne naloge). Upravo to je područje koje traži dobru razvojnu procjenu. Vaš dječak pokazuje i neka ponašanja koja mogu imati veze s problemima senzorne integracije (slabi odgovori na neke auditivne podražaje - govor, pojačan interes za vidno stimuliranje - npr. TV, mobitel, gledanje slika u pokretu ili možda vestibularno stimuliranje - bacanje u zrak, vrtnja i sl.) i tu je potrebna temeljita procjena. Reakcije na drugu djecu i strane osobe, učenje temeljnih socijalnih vještina i kašnjenje razvoja afektivnih reakcija pokazuju da je primjetno zaostajanje na socio-emocionalnom planu razvoja. Snažno uzbuđenje koje pokazuje npr. mahanjem ručicama ili anksioznosti kada je u prisustvu druge djece, ukazuje na teškoće regulacije uzbuđenja i uz teškoće senzorne integracije izaziva sumnju u sporije neurološko sazrijevanje.

Sva ova kašnjenja i odstupanja mogu tijekom narednih mjeseci - godinu dana postepeno se smanjivati, ali i suprotno, postupno se jače primjećivati i napredovati. Mnogi bi Vam sugerirali da ne poduzimate još ništa, da pričekate barem da navrši drugu godinu života. I  u većini slučajeva bi bili u pravu. No uvijek postoje ona djeca kod kojih se ne treba čekati, jer je to gubitak dragocjenog vremena kada se može značajno smanjiti razvojni problem i promjeniti životni ishod osobe. Ja Vam neću sugerirati da čekate što će donijeti prirodni razvoj Vašeg dječačića, već Vam sugeriram brzu akciju.  Bilo bi uputno napraviti dobru neurološku obradu i razvojnu procjenu. Neznam odakle se javljate i da li Vam je u Vašem mjestu dostupna usluga rane intervencije (edukacijskog rehabilitatora - specijalista rane intervencije). Ovu uslugu nažalost možete dobiti putem pojedinih projekata udruga, pri Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, putem Centra za socijalnu skrb koji Vas upućuje na rehabilitacijsku ustanovu koja pruža ovu uslugu - odnosno sustav nije primjereno razvijen i ne postoji izgrađena mreža ove usluge. S dijagnostikom još se treba pričekati, ali je hitno potrebna razvojna procjena i na njoj temeljen program stimulacija. Vaš dječak pokazuje neke elemente  autističnog ponašanja što nikako ne mora značiti da ima autizam, već da kasni u socio-emocionalnom razvoju. No, ono što bi moglo upućivati i na razvojnu disfaziju ili na autizam su problemi s recepcijom govora. Stoga hitno treba utvrditi koliki je problem na ovom razvojnom području i da li je on rezultat nedovoljne stimulacije kako Vi mislite ili doista postoji neurološka podloga za ove probleme.  Preporučujem Vam knjigu Dijete s posebnim potrebama - poticanje intelektualnog i emocionalnog razvoja od Greenspana, Stanleya i Wieder. Putem nje moći će te pratiti napredak svog djeteta i dobiti jasne upute što da radite kao prvu pomoć. Samo hrabro naprijed, Vi ste jako usmjereni na svoje dijete i nemam sumnje da će te mu na vrijeme pomoći. Dovoljno ste rano prepoznali prve znakove mogućih razvojnih teškoća i ako uspijete naći primjerenu stručnu pomoć i uz nju ciljano stimulirati svog dječaka, on ima jako dobre izglede da se njegove razvojne teškoće ne povećavaju s godinama već smanjuju. I javite se ponovno ako trebate pomoć ili da podijelite dobre vijesti. Urednica.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com