See other templatesSee other templates

Naime, moja curica ima 14 meseci. Rodjena je u 38 nedelji, zadrzani smo zbog lose adaptacije deteta na 7 dana. Posle jos 7 dana bez nekakvog objasnjenja, bio je povecani TSH, a posle mesec dana, TSH je bio normalan, sto su lekari pripisali stresu. Dete je imalo GER do 5 meseca i slabije napredovalo. Do 3 meseca imala je jake urodjene reflekse, mahanje rukama bez kontrole. Konsultovali smo neuropsihijatra koji je obavio pregled kao i ultrazvuk mozga i rekao je da je sve to uredno. Danas devojcica ima 14 meseci. Hoda od 12, bez ikakvog problema. Vezana je za mene, zajedno radimo sve, ne zeli da bude sama, ali rado ostaje da je cuvaju baba, deca, tata. Ako ja dodjem place i zeli kod mene. Kontakt ocima nije nikada bio sporan, ima ga dosta rano. Zadrzava pogled kada joj se prica, reaguje na pricu. Reaguje na svoje ime, okrece se. Daje igracke na zahtev od 9 meseci. U njenim knigama zna da prepozna sve, pokazuje na stvari prstom, nekada zna da se sali pokazuje rukicama kao da nema te stvari, onda se smeje i pokaze pravu stvar. U tatinom telefonu zna da dodje do svoje melodije, stavi telefon na uvo i pravi se da prica. Nemirno spava od kada je rodjena. Imala je jake grceve, onda period dobrog spavanja, posle su dosli zubi opet lose spavanje. Od 5h ujutru spava uz nas i tada se retko budi. Igra, radi neke svoje pokrete, voli da nas cupa, ceka nase reakcije, krije se da je trazimo. Sve zna da pokaze, uvo, nos, kosa, stvari u kuci i sl. Na zahtev potvori vrata, zatvori vrata i slicne zahteve bez problema razume. Zna sta je zabrana i postuje je. Trazi stvari tamu gde ocukuje da budi skrivene. Drugu decu registruje, priblizava im se, voli da ih cupa jer voli kosu (vec prolazi ta fascinacija), ali nema neke igre, moguce zato jer nije u prevelikom kontaktu sem u igraonici. Naizgled sve normalno.

Probleme koje sam ja uocila su sledeci:

1.         Strah od crtanih filmova. Ako joj ukljucim na TV uopste je ne zanima i ne plasi se, ali ako ukljucim        na laptopu, ona se prvo obraduje, a onda pocne da cvili pa i place. Ako pustim Masa i medved,    zna da odgleda jedan uz mene, da se obraduje kada vidi masu, zeka medveda. Posle opet place/      Vidi se da je uplasena. Ukoliko iskljucim trazi da se pusti opet i opet isto.
2.         Strah od banalnih stvari. Skoro sve novo je plasi, sada kako je starija manje.  Nova igracka,     mehurici od sapunice. Treba joj dan da se navikne, posle se igra sa tim stvarima, ali ukoliko nesto      baci i na primer to odleti, ona pobegne, a posle se pazljivo vraca da ga uzme.
3.         Govor.  Prva rec na 9 meseci i to Baba, tacno kada je posle duzeg vremena videla babu. Posle sve     je bilo baba. Sledilo je mama, koje je bilo smisleno i samo kada place i zeli da je uzmem kroz plac   je govorila mamamama. I od tada samo nesto bezveze, dada, baba, dej deeeej, bej- bej... Naucila           sam je za flasicu da kaze meme, mislila sam na mleko, a sada koristi to opsto za flasicu. Nista            vise. Nema niti zelje, iako se ja non stop trudim i ponavljam. Ako ja kazem mama, ona kaze           meme. Ako pitam gde je mama ona pokaze na mene. I tako u krug.
Jako sam zabrinuta, ne znam se kome obratiti, jer muz misli da sam luda, a pedijatrica da nema mesta za brigu. Ja bi joj prokontrolisala i TSH ali oni kazu nema potrebe, pa cu morati da krijem dete i uradim to. Molim vas gde da se obratim.

***

Štovana,

Vaša djevojčica ima samo 14. mjeseci i u skladu s tom činjenicom ne trebate se i prerano je za brigu. Sva ponašanja koja ste opisali u skladu su s očekivanim individualnim odstupanjima u uobičajenom razvoju svakog djeteta. Ono što je bitno jest da je vaša djevojčica imala određenim manjih komplikacija vezano uz porod i prve mjesece razvoja i s te strane u redu je da malo pojačano pratite njen razvoj, a to vjerojatno čini i njena pedijatrica. Normalno je da Vaša djevojčica ima strah od novog i da joj je potrebna Vaša prisutnost kao podrška kada se susreće s novim te period privikavanja na novo, a posebno na snažnije podražaje kao što su crtani filmovi. Što se tiče govora, čini se da dobro razumije govor, ali se slabije izražava. Ono što se vama čini  besmislenom vokalizacijom, možda njoj ima značanje. Izuzetno je važno da je stavljate u situacije da nešto traži i da njene akcije podržavate verbaliziranjem. I da budete još malo strpljivi. 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com