See other templatesSee other templates

Imam djevojčicu 7.g. koja ove jeseni treba krenuti u školu. Porod mi je bio težak, a nakon 3 mj. smo otkrili da mala ima Distony sindrom-bila je mlitava. Do godine dana smo vježbali i postala je vesela i bezbrižna djevojčica koja trči, druži se igra sa ostalim vršnjacima. Međutim, primjetila sam da ima problema kada bi mi nešto trebala objasniti ili prepričati... kad ju pogledam vidim da razmišlja o tome što želi reći, ali se ne može izraziti. Kad nešto rješavamo (što je prigodno njezinoj dobi), teško se može skoncentrirati. Njezine reakcije su:"Mama, ja sam glupa"... a ja vidim da ona to može, ali joj teže ide i onda još zbog manjka samopouzdanja ne želi više to rješavati, jer je svjesna da ne zna, a boji se ne uspjeha. Primjer je bio da više ne želi u vrtić jer je morala ispričati priču o Ivici i Marici i nije se znala izražavati (meni je to jasno,ja vidim, al ne znam kako joj točno pomoći). U školi su mi rekli da ima problema s orjentacijom i koncentracijom i da će se puno morati s njom raditi. Dok priča miješa padeže i svaku rečenicu joj moram ispravljati pravilno kad ju izgovori... skoro svaku. Primjetila sam to od prije, al sam mislila da će to sve doći na svoje. Osjetim i vidim da nešto nije u redu, al svi misle da pretjerujem. Bojim se, da kad krene u školu, da će je ismijavati zbog toga, a ja ne želim da toga dođe... i  svega onoga što to vuče za sobom.

Da li je to vrsta autizma? Ima li veze s tim? Na koji način da joj pomognem?

Draga majko,

Vaša djevojčica ima 7 godina i ima razvojne teškoće koje su moguće posjedica teškog poroda, ali moguće i nekih drugih dodatnih uzroka. Tijekom ranog djetinjstva fizikalne vježbe su urodile plodom i Vaša djevojčica je prilično dobro motorički napredovala. No, osim na planu motorike postojale su i neke druge, tada manje upadljive razvojne teškoće koje nisu bile toliko primjetne i na koje se nije ciljano rehabilitacijski djelovalo. Mali problem s godinama može prerasti u veći problem koji će značajno utjecati na spremnost za školovanje i školski uspjeh. No, nije prekasno da se Vašoj djevojčici pomogne. Razgovarajte sa svojom pedijatricom  da se pokrene cjelovita medicinska dijagnostika i / ili sa socijalnom radnicom u Centru za socijalnu skrb, da se pokrene vještačenje razvojnih teškoća. Pri Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta moguće je napraviti razvojnu procjenu.

Kao prvo Vaša djevojčica treba stručni tretman, ciljane rehabilitacijske postupke vezane uz teškoće govorno-jezičnog razvoja (logoped) i vezane uz kognitivne teškoće (defektog / edukacijski rehabilitator). Vaša djevojčica će trebati stručnu pomoć tijekom školovanja i kako bi stekla pravo na nju, njene razvojne teškoće trebaju biti kategorizirane (vještačenje). Ukoliko će Vaša djevojčica brzo biti vještačena, steći će pravo na individualno prilagođen program školovanja ili na odgodu školovanja do 8. godine. Da li bi  ta odgoda od godine dana nešto značila, teško je reći bez jasnog uvida u njen razvojni profil (razvojna procjena). Dobra razvojna procjena bi ukazala da li je Vaša djevojčica spremna za redovnu školu, da li je mudrije pričekati godinu dana i tijekom tog vremena intenzivno djelovati ciljanim rehabilitacijskim tretmanom ili je mudrije Vašu djevojčicu uključiti u posebni program školovanja koji ima jaču stručnu podršku i manje je zahtjevan na kognitivnom planu. Ukoliko do jeseni ne stignete to obaviti, neka krene u školu, ali upozorite učiteljicu da ste pokrenuli kategorizaciju ili možete tražiti da je škola pokrene.

Što god da bilo, ne očajavajte. Vaša djevojčica svladala je već ogromne prepreke na svojem životnom putu, uz Vašu pomoć i ljubav. Svladati će i školovanje i prihvaćanje od strane vršnjaka. Neće biti jednostavno, posebno ako njene teškoće nisu primjereno razjašnjene i ako ne dobiva stručnu pomoć koja joj je neophodna. Ako će učiteljica biti svijesna da Vaša djevojčica ima razvojne teškoće, drugačije će se odnositi spram nje, drugačije će definirati zahtjeve koje će joj postavljati i lakše će utjecati na druge učenike da se primjereno odnose spram svoje razredne prijateljice. U tome će joj pomagati defektolog ili psiholog ili pedagog škole. Nije neobično da su pedijatar ili članovi komisije za upis djece u školu možda zbog nedostatnog poznavanja Vaše djevojčice i kratkoće susreta s njom propustili vidjeti razmjere njenih razvojnih problema koji će se vidjeti tek kasnije kao neuspjeh u svladavanju školskog gradiva. Razumljivo je da želite svoju djevojčicu zaštiti i vidjeti sretnu u školi. Zaštiti je možete tako da će te pokrenuti vještačenje njenih razvojnih teškoća, a njena sreća i uspjeh u školi ovisi o primjerenom programu školovanja i dostatnoj stručnoj pomoći. Ona je posebna djevojčica, drugačija u nekim svojim razvojnim posebnostima i ako se to nazove pravim imenom, onda je niti vršnjaci neće smatrati "glupom" već drugačijom, hrabrom i posebnom. Zbog nje će i oni odrasti u bolje ljude koji razumiju različitosti i posebnosti drugih oko sebe.

Njeni razvojni problemi vrlo vjerojatno nemaju veze s autizmom (nema indicija ne temelju Vašeg opisa problema). 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com